TVS-kyselyn 2022 tuloksia
Johdanto
Työttömien keskusjärjestö toteutti tammikuussa 2022 kyselyn jäsenyhdistyksilleen, jolla pyrittiin kokoamaan yhteen vuoden 2021 toimintaa. Kysely jakautui neljään osaan. Neljän osan lisäksi vastaajille annettiin myös vapaa sana. Kysymyksiä kyselyssä oli yhteensä 34 ja se toteutettiin sähköisesti Google Formsin kautta. Vastauksia määräaikaan mennessä tuli yhteensä 36 kappaletta.
Kysymyksiin vastaaminen tapahtui asteikoittain, jossa oli mahdollisuus valita 1-5 kohdista (täysin eri/täysin samaa mieltä jne).
Osa 1: Viestintä
Vastausten perusteella jäsenyhdistykset tuntevat keskusjärjestön toiminnan, ja pitävät keskusjärjestöä luotettavana kumppanina. Vastausten perusteella voi myös todeta, että jäsenyhdistysten mielestä työttömien keskusjärjestö näkyy julkisuudessa. Jäsenyhdistysten vastausten perusteella keskusjärjestön viestintä on ajantasaista ja informatiivista. Vastausten perusteella voi myös todeta, että keskusjärjestön ääni kuuluu työllisyysasioissa ja päätöksenteossa.
Jäsenyhdistykset kuvaavat Työttömien keskusjärjestöä mm seuraavilla adjektiiveilla: asiantunteva, tarpeellinen, osaava, luotettava ja aktiivinen. Adjektiiveja tarkasteltaessa voi todeta, että jäsenyhdistysten keskuudessa vallitsee hyvin yhtenäinen käsitys keskusjärjestöstä.
Jäsenyhdistykset seuraavat vaihtelevasti Työttömien keskusjärjestön viestintää, mutta sen sijaan Työttömät -lehti nähdään hyödyllisenä, mutta ei täysin yksimielisesti. Kokonaisuudessaan keskusjärjestön viestintää pidetään hyvänä ja ajankohtaisena.
Osa 2: Edunvalvonta
Jäsenyhdistykset pitävät Työttömien keskusjärjestöä yhteiskunnallisesti vaikuttavana ja katsovat, että keskusjärjestö edustaa jäsenyhdistysten sekä työttömien ääntä. Jäsenyhdistyksillä on hyvin kirjavia näkemyksiä siitä, mitä ja miten keskeisiä Työttömien keskusjärjestön tulee ajaa työttömyyden vähentämiseksi ja työttömien ihmisarvoisen kohtelun parantamiseksi. Esiin nousevat esimerkiksi tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, huomioiminen yksilönä ei massana, tuoda esille, että työttömyys ei ole oma valinta sekä alueelliset kysymykset.
Työttömien keskusjärjestön edunvalvontaa pidetään jäsenyhdistysten silmissä hyvänä, rohkeana ja monipuolisena.
Osa 3: Jäsenpalvelut
Jäsenyhdistysten silmissä Työttömien keskusjärjestöä pidetään helposti tavoitettavana, joka tarjoaa hyödyllistä apua ja neuvontaa. Keskusjärjestön EU:n ruokajakelua pidetään erittäin hyödyllisenä samoin kuin järjestettyjä hyvinvointipäiviä. Eväitä Elämään -hanketta kuivallaan pääosin todella tarpeelliseksi ja hyödylliseksi muutamia soraääniä lukuun ottamatta.
Aluekokoukset eivät varsinaisesti ole tuoneet merkittävästi uutta toimintaan, sillä enemmistö vastaajista ei ole osallistunut kokouksiin. Aluekokouksiin osallistuneilla yhdistyksillä näkemykset vaihtelevat jonkun verran. Sen sijaan yhdistykset toivovat aluetoiminnalta enemmän yhteistyötä yhdessä alueen muiden yhdistysten kanssa. Samoin toimintatonni nähdään kollektiivisesti hyödyllisenä niissä yhdistyksissä ketkä sen ovat saaneet.
Keskusjärjestön tarjoama lainopillinen neuvonta jakaa kyselyssä eniten mielipiteitä. Vastausten perusteella osa jäsenyhdistyksistä pitää neuvontaa tarpeellisena ja osa ei. Syitä/perusteluja ei ole. Sen sijaan yhdistystoimintaan ja yhdistysten perustamiseen liittyvää neuvontaa pidetään pääosin hyödyllisenä, samoin kuin Keskusjärjestön tarjoamia koulutuksia.
Uusista jäsenpalveluista esille nousevat lakiasiat ja uudet hankkeet. Kokonaisuudessaan jäsenpalvelut koetaan tulosten perusteella “riittäviksi” yhdistysten silmissä.
Osa 4: Terveydeksi 2.0 hanke
Jäsenyhdistysten mielestä Keskusjärjestö voi tukea paikallisyhdistysten työtä mm. Tarjoamalla koulutuksia, tapahtumia sekä pitämällä yhteyttä jäsenjärjestöihin. Jäsenyhdistysten vastausten perusteella tiedottaminen on yksittäinen merkittävin asia, joka ohjaa työttömiä paremmin sosiaali- ja terveyspalveluihin.
Vastausten perusteella voi todeta, että Terveydeksi 2.0 hanke on jäsenyhdistyksille tuttu sekä hyödyllinen. Myös toiminnan vakinaistaminen saa kannatusta.
Vastausten perustella voi todeta, että kysely nähtiin hyvänä ja tärkeänä.
Kyselyn kysymykset
Linkki kysymyksiin: